Jutawan dan juga penyanyi rap, Jay-Z menceburi perniagaan industri ganja dan dilantik sebagai pakar strategi dalam syarikat Caliva di California.

Caliva merupakan syarikat yang sebelum ini berpusat di San Jose sejak penubuhannya pada tahun 2015.

Pada 11 Julai lalu, suami kepada diva Beyonce itu diumumkan sebagai salah satu ahli lembaga syarikat dan berperanan memberi tumpuan kepada jangkauan dan arah kreatif syarikat tersebut.

Pada awal tahun ini Jay-Z membantu melancarkan kumpulan keadilan jenayah yang dikenali sebagai Reformasi Perikatan Reformasi.

Matlamat kumpulan itu ialah membantu mendapatkan satu juta orang Amerika keluar dari penjara dalam tempoh percubaan atau pembebasan dalam jangka masa lima tahun akan datang.

Jay-Z, 49, disenaraikan oleh majalah Forbes pada bulan Jun sebagai artis hip-hop pertama yang menjadi jutawan berdasarkan hasil pendapatan perniagaannya.

Ini termasuklah perniagaan jenama pakaian, perkhidmatan Uber dan syarikat hiburan, Roc Nation.

Dia juga adalah salah seorang lagi selebriti yang menceburi perniagaan ganja secara sah dan dipasarkan ke 11 buah negara Amerika Syarikat, termasuk California.

Artis lain, seperti penyanyi rap Snoop Dogg yang melancarkan produk perubatan dan rekreasi berkaitan ganja menerusi jenamanya sendiri, Leaf by Snoop.

Pelakon Whoopi Goldberg pula melancarkan produk pil dari ganja yang bertujuan mengurangkan kekejangan ketika datang haid bagi kaum wanita. – MHE TV

Iklan